2021 Marko Gure Arbasoak, Bizkaiko Txakolina, Oxer Wines

2021 Marko Gure Arbasoak, Bizkaiko Txakolina, Oxer Wines

kr. 225,00

Oxer familien har et hus med omkringliggende vinmarker i Kortezubi i vinområdet Bizkaiko Txakolina, og det er herfra vinene Marko og Marko Gure Arbasoak kommer. Det er sprøde hvidvine, med en virkelig spændende syreprofil. Druerne til begge lyder de mundrette navne Hondarribi Zuri Zerretia (Petit Corbu) og Hondarribi Zuri (Gros Corbu), samt lidt Izkiota Txikia (Petit Manseng) til Gure Arbasoak. De er begge friske, vibrerende og alligevel afrundede. Hvis du vil have mad til, er de tørrede salte sager fra Pyrenæerne samt fisk og grøntsager et hit på tallerkenen.

Fra Jyllandsposten 22/10-2023 

Dragende, næsten underspillet hvid fra baskerlandet i det nordligste Spanien. Stilistisk helt sin egen, på den måde spejler den sit ophav med stor autenticitet. En præcis vin med nerve og en indre koncentration. Delvist fadgæret og lagret ni måneder på bærmen. Fuld af pærekvæde, saltet citron, halm, et strejf af syltet asie, og røgede sur lie-noter. Smagen er utrolig frisk, fast og præcis, aldrig klæbende eller tung, bare et fast greb, og så kommer der tørret frugt og salte harmonier i finalen. Biodynamisk dyrket. Vin for åbensindede sjæle med trænede ganer og sans for detaljen. 93 point.

5 Stjerner

Sammenlign vare

Oxer Bastegieta er en dedikeret, disciplineret og en vild mand.

Han vælger alt han skal med den største omhu og akkuratesse. Men han er ikke bange for at tage en chance. Han arbejder med en målrettethed der med tydelighed sætter sit aftryk i hans vine. De er klare i udtrykket, meget druetypiske, og alle helt friske med en markant syre.

Den første vin fra Oxers hånd er fra 2009, lavet af købte druer. I dag kommer alle vine fra egne marker.

Nu som dengang, har han valgt Rioja Alavesa som sit udgangspunkt, sammen med de marker hans familie ejer i Bizkaiko Txakolina nær Bilbao.

Han har dog også erhvervet en lille højtbeliggende parcel i Toro, hvorfra han laver vinen Kuusu.

Han har siden sin start, spenderet hver en tjent euro på at erhverve små parceller med gamle vinstokke. De fleste af vinmarkerne i Rioja Alavesa ligger i ca. 600 meters højde, nogle af dem dateret tilbage til 1903.

Alle vinmarker dyrkes økologisk og efter biodynamiske principper, hvilket er med til at give vinene det liv og den energi der gør dem så interessante i hver en mundfuld. En anden væsentlig faktor er at alle vine spontangærer ved hjælp af naturlig gær, dvs. der ikke benyttes industrigær.

Han benytter rustfrit stål, amfora og flere slags fade til lagring og vinificering af sine vine. I Txakoli laver han endda en vin med lidt flor.

Oxer er som sine vine i evig bevægelse.

Indtast for at starte søgningen

Kurv

Ingen varer i kurven.

Interesseret i vin?

Skriv dig op til nyheder fra Vintage Only.
Du modtager særtilbud en gang om ugen, information om nye vinhuse i sortimentet, samt ekstraordinær information hvis der dukker noget op du ikke må gå glip af.