Rioja – Bodegas Altún

Bodegas Altún – Banos de Ebro

De to brødre Iker og Alberto er 3. generation af vinbønder i Altún familien.

De er begge to unge ønologer, og kommer med den nyeste viden fra universitetet som de bruger flittigt til at forme og højne kvaliteten i deres daglige arbejde.

Iker blev allerede i 2009 som blot 19 årig medansvarlig for produktionen på familiegården, og da Alberto vendte hjem fra flere udlandsophold, delte de to ansvaret ligeligt mellem sig.

Sammen er de ansvarlige for i alt ca. 40 hektarer vinmarker, fordelt på 23 plots i bl.a. Banos de Ebro, Laguardia, San Vicente og El Ciego.

 
Terroir/tradition.

De har valgt at gå bort fra den traditionelle lagringsform og helt hoppe ud af det sædvanlige klassificeringssystem med Crianza, Reserva og Gran Reserva. De ser større potentiale i at tænke som i Bourgogne. Dvs. at dyrke og vinificere enkelte parceller, lagre dem separat og flaske dem som de enkeltstående vine de er. Begrebet terroirvine er forlængst nået til Rioja, og for Altún er det vejen frem. 

I kælderen finder man både nye franske og amerikanske fade, amforaer af ler, samt ståltanke til den hvide, roséen og den helt unge rødvin. 

Således fremstår vinene herfra også ret friske med et frugtrigt udtryk, læskende og gode ledsagere til lidt lettere mad end man normalt ville parre en traditionel Rioja med. Vinene har struktur, dybde og lagringspotentiale.

  • 2020 Altún, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    kr. 140,00

    Altún er husets flagskib. Blandet af druer fra 3 af Riojas absolut bedste terroirs, beliggende i Rioja Alavesa.

    Vinen er 100 % Tempranillo og vinstokkene fra de tre terroirs omkring Banos de Ebro, Laguardia og San Vicente de la Sonsierra er alle mellem 25 og 70 år gamle.

    Vinificeringen foregår i store tanke, mens lagringen af vinen sker på franske barriques og 500 liters fade i samlet 14 måneder.

    Der er meget smag i vinen, den omfavner smagsløgene og fadlagringen sammen med den friske syre giver en god rygrad til din grillmad eller anden mad der kan bruge et frisk kraftigt pust.

     

     

  • 2021 Altún Rosé, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    kr. 140,00

    Særligt for denne rosé er at den udelukkende er produceret af Tempranillodruer, de samme som benyttes til flere af husets andre vine. Dvs. druer af højeste kvalitet. Den sarte farve opnås ved at lade bærrene (druerne) udbløde ganske lidt inden de presses nænsomt og skallerne tages fra.

    Vinen er 100 % Tempranillo og vinstokkene fra terroirs omkring Banos de Ebro, Laguardia og San Vicente de la Sonsierra er alle mellem 25 og 70 år gamle.

     

     

  • 2022 Altún Rosé, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    kr. 140,00

    Særligt for denne rosé er at den udelukkende er produceret af Tempranillodruer, de samme som benyttes til flere af husets andre vine. Dvs. druer af højeste kvalitet. Den sarte farve opnås ved at lade bærrene (druerne) udbløde ganske lidt inden de presses nænsomt og skallerne tages fra.

    Vinen er 100 % Tempranillo og vinstokkene fra terroirs omkring Banos de Ebro, Laguardia og San Vicente de la Sonsierra er alle mellem 25 og 70 år gamle.

    Billedet er fra årgang 2021, der sælges 2022.

     

  • 2021 Everest, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    kr. 475,00

    Everest kommer fra et markstykke på lige under 1 hektar ved navn “La Choza” som ligger på en terrasse oven over Banos de Ebro i Rioja Alavesa.

    Det er ren Tempranillo plantet i 1965 i kalkholdig lerjord på et terræn med 11% stigning. Således er der ret god afvanding og vinstokkenes rødder må søge dybt for at suge vand op til planten.

    Marken dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper

    Vinen gæres naturligt og den malolaktiske gæring finder sted sporadisk i 500 liters nye franske fade.

    Everest lagres samlet 14 måneder på 500 liters fade inden den tappes. Den har brug for nogle års flaskelagring for at vise sit fulde potentiale.

     

     

  • 2021 Villacardiel, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    kr. 180,00

    Villacardiel stammer fra et område for foden af Sierra de Cantabria, og selve marken med ren Tempranillo ligger i 630 meters højde. Området er arkæologisk beskyttet, og ind i mellem findes en del af fortidens efterladenskaber i jorden og bag skjulte grotter.

    Vinmarken dyrkes med største respekt for naturen og efter biodynamiske principper.

    Druerne håndplukkes i 11 kg bokse og gæres så naturligt som muligt med druernes egne gærceller. Vinen lagrer delvis 8 måneder på franske fade og derefter 6 måneder i cementtanke.

    Vinen er frisk, meget dybrød med noter af brombær og solbær med florale noter. Kan nydes som ung ved 16-18 grader, men udvikler sig klart positivt ved flaskelagring i et par år eller mere.

     

     

  • 00
    Days
    00
    Hours
    00
    Mins
    00
    Secs

    Available7

    Sold0

    2021 Carralaguardia, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    Original price was: kr. 1.200,00.Current price is: kr. 975,00.

    Carralaguardia er fra vinstokke plantet tilbage i 1951. Der er i alt 1,74 ha vinmarker som tilsammen giver omkring 600 flasker af denne gudedrik om året.

    Tempranillostokkene er plantet i kalkholdig lerjord med sandsten. Vi er højt oppe på et skrånende stykke jord hvor vinstokkenes rødder må søge dybt for at suge vand op til sig.

    Marken dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper.

    Alle druer til denne vin afstilkes i hånden, bær for bær inden den gæres naturligt. Den malolaktiske gæring finder sted sporadisk i 500 liters nye franske fade.

    Der er yderst få flasker til rådighed, blot 8 flasker er landet i DK i 2021!

    Carralaguardia lagres samlet 14 måneder på 500 liters fade inden den tappes. Den har brug for nogle års flaskelagring for at vise sit fulde potentiale.

     

     

  • 2021 La Cicatera, Garnacha, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    kr. 250,00

    La Cicatera var en af de vine jeg forelskede mig i ved aller første smagning med Alberto og Iker. Garnacha vinstokkene vokser i marker omkring Banos de Ebro i ca. 500 meters højde. Markerne består af kalkholdig jord med sandsten.

    Vinmarken dyrkes med største respekt for naturen og efter biodynamiske principper.

    Druerne håndplukkes i 11 kg bokse og gæres så naturligt som muligt med druernes egne gærceller. Vinen lagrer delvis 6 måneder på franske fade og derefter 8 måneder i cementæg.

    Vinen er frisk og nyder godt af Garnachas sødmefulde frugt, men den højtliggende kalkholdige jord holder vinen i stram snor. Dvs. du får masser af charme og god frisk syre i samme mundfuld. Kan nydes som ung ved 14-16 grader, heldigvis!

     

    Fra Jyllands Posten 22/10-2023

    Førsteklasses garnacha fra kalkrig parcel med en distingveret, transparent signatur. Saftspændt og animerende, alt er i lod og vage her. Druens velkendte bolsjesødme er holdt flot i skak. Forfinet floral parfume, luftig, kalket frugt, levende syre og søde tanniner. 93 point.

    4 stjerner

  • 2022 Ana de Altún, Viura – Malvasia, Bodegas Altún, Rioja Alavesa

    kr. 140,00

    Ana de Altún er en hyldest til Alberto og Ikers mor.

    Vinen er blandet af ca. 85 % Viura og 15 % Malvasia. Vinstokkene er plantet er brødrenes bedsteforældre og er i dag 30-60 år gamle.

    Skråningerne som vinmarkerne ligger på er så stejle at al arbejde i løbet af året, samt høsten foregår ved håndkraft.

    Efter en kort koldmaceration/udblødning gæres druerne i franske fade ved 16 grader i 20-30 dage. I den efterfølgende lagringsperiode på ca. 3 måneder ligger skallerne endnu sammen med vinen, og omrøres en gang om ugen.

    Vinmarken dyrkes med største respekt for naturen og efter biodynamiske principper.

     

     

     

     

Indtast for at starte søgningen

Kurv

Ingen varer i kurven.

Interesseret i vin?

Skriv dig op til nyheder fra Vintage Only.
Du modtager særtilbud en gang om ugen, information om nye vinhuse i sortimentet, samt ekstraordinær information hvis der dukker noget op du ikke må gå glip af.